Om dialog

Livet vil aldrig være det samme efter en sokratisk dialog, for nu ved vi, hvad vi skal prioritere i vores liv og arbejdsliv

Jeg arbejder med dialog igennem den sokratiske dialog (om Sokrates se nederest). Den sokratiske dialog er en undrings dialog som hjælper os. Den udvikler en stemning af åbenhed og nysgerrighed.

Ingredienserne til den sokratiske dialog er at tænke, at lytte og at spørge om et fælles emne, men også tavshed hvor vi tænker over det, vi netop har hørt, og hvor samarbejde fletter sig ind, så vi forstår og kan stille spændende og respektfulde spørgsmål.

En deltager udbrød, da vi talte om hvad der var det særlige ved den sokratiske dialog “Jamen det handler om at være menneske” og det er bl.a. det den sokratiske dialog står for.

Tager vi os tid til at være i dialog med hinanden og sammen søge efter mening, jo mere personlig og faglig værdi oplever vi. Den sokratiske dialog viser os, hvad det er vi skal prioritere for at få et godt liv og arbejdsliv.

Resultaterne af en sokratisk dialog

Deltagerne får først og fremmest et personlig udbytte som taler til den enkelte persons liv og erfaringer:

  • Nytænkning og nye perspektiver om hinanden og det emne vi vælger at tale om
  • Udvikling af dømmekraft og fokus på hvad der er vigtigt at prioritere
  • Stærkere forbindelse mellem person og fag
  • At vores fornuft, vilje og følelse integreres til en helhed
  • Læring

 

En deltager:

Jeg for min del var så glad da jeg kørte hjem, at jeg flere gange var ved at køre over for rødt. Om metoden ud over glæden ved at have gennemført og filosoferet over et spændende emne også giver livsglæde, ja, det undrer jeg mig over. Jeg kunne ikke skille det fra hinanden, da jeg cyklede hjem – altså glæden over processen og glæden ved mit liv”   

♥ ♥ ♥ ♥

“Det handler ikke om at diskutere, men om at samtale, og det er faktisk en helt anden sag. I den sokratiske dialog opøver man en evne til at være lyttende og ikke positionere sig. Man efterstræber konsensus, altså at sige noget om emnet, som alle kan være med til, uden at fremtvinge enhed eller en fælles opfattelse. Efter min mening vil det være en fin og brugbar øvelse for mennesker i alle stillinger, ledere, mellemledere og kontorpersonale, fordi man bliver mere opmærksom og lyttende – og det er ikke ringe, når man betænker, at alt vores arbejde egentlig er til at gøre verden og vores omgivelser til et godt sted at være”

Ulla Pierri Enevoldsen, universitetspræst, RUC

 

Den sokratiske dialog er opkaldt efter Sokrates (469 f.Kr. – 399 f.Kr.) Sokrates gik rundt i Athen og stillede borgerne spændende spørgsmål.